Diagnostyka celiakii test Coeliac Screen

Test badający przeciwciała przeciwko transglutaminazie – Coeliac Screen.

Podstawowe informacje o zabiegu

Zabieg dla kobiet
Zabieg dla mężczyzn
Cena
300 zł

Objawy

Celiakia ma wiele różnych objawów:

Utrata masy ciała
Letarg
Owrzodzenia jamy ustnej
Ból kości
Osłabienie mięśni
Brak menstruacji
Zmęczenie
Duszność
Biegunka
Osteoporoza
Niedokrwistość (najczęściej Fe lub kwasu foliowego, ale także B12)
Wymioty
Dyskomfort w jamie brzusznej, bóle i wzdęcia
Opryszczkowe zapalenie skóry
Depresja
Niepłodność i nawracające poronienia

Czym jest choroba trzewna?

Celiakia (ang.: Coeliac Disease – CD) to choroba trzewna, która niszczy jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoby, które chorują na Celiakię nie tolerują glutenu- białka pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten znajduje się głównie w żywności, ale także można znaleźć w produktach codziennego użytku, takich jak leki, witaminy i błyszczyki do ust. Kiedy osoba z Celiakią spożywa lub korzysta z produktów zawierających gluten, ich układ odpornościowy reaguje uszkodzeniem lub zniszczeniem kosmków jelitowych – maleńkie, cieniutkie wyrostki wzdłuż jelita cienkiego. Kosmki jelitowe zazwyczaj pozwalają aby składniki odżywcze z pożywienia, były wchłonięte przez ściany jelita cienkiego do krwiobiegu. Bez zdrowych kosmków, człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to, ile spożywa żywności. Celiakia jest chorobą na całe życie i dotyczy około 1 na 100 osób w Wielkiej Brytanii, a według najnowszych badań choroba ta może dotyczyć 3% populacji. Celiakia może dotknąć każdego i w każdym wieku, ma określony czynnik ryzyka w rodzinie, ponieważ jest chorobą genetyczną. Jedynym leczeniem w Celiakii jest dieta bezglutenowa.

Ze względu na szeroki zakres objawów, Celiakia jest trudna do zdiagnozowania. Pacjenci z nierozpoznaną Celiakią, którzy nadal spożywają pokarmy zawierające gluten mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, co sprawia, że wczesna diagnostyka Celiakii i jej wykrycie jest bardzo ważne.

Testy pozwalające wykryć celiakię - diagnostyka celiakii

Choć biopsja jelita pozostaje „złotym standardem” diagnostyki Celiakii, obecnie dostępne są testy z kropli krwi pełnej umożliwiające badanie rozpoznawcze w kierunku Celiakii oraz monitorujące przebieg Celiakii.

Procedura badania jest prosta i obejmuje pobranie próbki krwi do kapilary i wkropienie jej na panel testowy, następnie połączenie z rozcieńczalnikiem. Po 10 minutach test wskazuje wynik mówiący o obecności przeciwciał IgA, IgG lub IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej (Celiakia Rozpoznawczy) lub przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie i przeciwko gliadynie.

Jak działają te testy?

Test badający przeciwciała przeciwko transglutaminazie – Coeliac Screen.

Test służy do diagnostyki celiakii, badając trzy klasy przeciwciał IgA, IgG i IgM. W przeprowadzonych ostatnio badaniach wykazano, że przeciwciała IgA przeciw transglutaminazie tkankowej (t-TG), enzymowi obecnemu w tkance łącznej jelita, są także silnie związane z obecnością celiakii. Przeciwciała IgA przeciw t-TG wykazują zarówno wysoką czułość (95% -100%), jak i swoistość (90%-97%) wobec celiakii. Jeśli u pacjenta występuje niedobór przeciwciał IgA, test bada również dwa inne przeciwciała – IgG oraz IgM, aby zapobiec fałszywie ujemnemu wynikowi.

ZabiegCenaCena promocyjna
Diagnostyka Celiakii300 zł 
Umów się na wizytę

Wypełnij poniższy formularz. Oddzwonimy, aby potwierdzić rezerwację i zaproponować termin.