Kriolipoliza Lipo Cryo – cennik | cena |
Jedno przyłożenie głowicy | 300 zł |
Nowoczesny zabieg likwidacji tkanki tluszczowej, napinania, ujędrniania, redukcji cellulitu oraz modelowania sylwetki. Pracujemy na najwyższej jakości urządzeniu Lipo Cryo.
Zabieg jest szczególnie polecany i wskazany w przypadku osób, u których komórki tłuszczowe występują miejscowo, na przykład tzw. oponka na brzuchu czy “bryczesy”. Zabieg przeznaczony jest dla pacjentów, którzy pragną zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej skoncentrowanej w okolicach brzucha, na zewnętrznych stronach ud, ramionach oraz dolnej części pleców.
System Lipo Cryo stosuje zasadę kriolipolizy, nowatorskiej techniki służącej do nieinwazyjnej redukcji tkanki tłuszczowej przez działanie niskiej temperatury. LipoCryo wywołuje znaczny, trwały ubytek podskórnej tkanki tłuszczowej.
Kriolipoliza jest najnowszą, sprawdzoną technologią zaprojektowaną do nieinwazyjnego usuwania tkanki tłuszczowej za pomocą niskiej temperatury. Trwale niszczy komórki tłuszczowe, a efekty utrzymują się bardzo długo. Kriolipoliza w swojej skuteczności bywa porównywana z klasycznymi zabiegami liposukcji. Działanie aparatu opiera się na kontrolowanym zamrażaniu komórek tłuszczowych i ich rozpadzie pod wpływem odpowiednio niskiej temperatury.
Kriolipoliza jest metodą polegającą na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu tak zwanej lipolizy [proces rozkładu hydrolitycznego triacyloglicerolu trójglicerydu] w tkance tłuszczowej prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu, które uwolnione do krwiobiegu wychwytywane są przez większość tkanek [z wyjątkiem mózgu i erytrocytów] i estryfikowane do acylogliceroli lub utleniane jako główne źródło energetyczne do dwutlenku węgla i wody.
Wynikiem wykonanego zabiegu jest redukcja tkanki tłuszczowej. Na skutek mrożenia tkanki tłuszczowej lipidy z komórek tłuszczowych są uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny.
Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu kriolipoliza niszczy tylko komórki tłuszczowe, a oszczędza inne tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy. Metoda ta została uznana za jedną z najbardziej skutecznych i nieinwazyjnych metod walki z różnymi typami otyłości. W przeciwieństwie do innych, inwazyjnych metod chirurgicznych, kriolipoliza jest nieinwazyjna, bezbolesna, bez igieł i nacięć chirurgicznych. Kriolipoliza została opracowana z myślą o pacjentach, którzy mają trudności z pozbyciem się fałdów tłuszczu na brzuchu, biodrach czy udach, nawet gdy pacjent trzyma reżim dietetyczny i prowadzi sportowy tryb życia.
Zabiegi wykonuje się w obrębie karku, ramion, pleców, brzucha, pośladków, ud, łydek. Podwójna kontrola temperatury zapewnia bezpieczeństwo naczyń krwionośnych, nerwów , melanocytów itp. Skutkiem zabiegu jest utrata 25-45% grubości warstwy tłuszczu. Efekt jest widoczny po upływie 2 tygodni, ale na pełny rezultat należy czekać 6 tygodni. Po tym okresie zabieg może być powtórzony jeśli dalsza kuracja jest potrzebna.
Kriolipoliza po raz pierwszy pojawiła się w Stanach Zjednoczonych, gdzie doktor medycyny R. Rox Anderson i doktor medycyny Dieter Manstein udowodnili podczas badań klinicznych, iż podskórne komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je tkanki. Już w temperaturze 0 stopni umierają. Kontrolowane, umiejętne miejscowe chłodzenie tkanek może spowodować ubytek komórek tłuszczowych i utratę podskórnego tłuszczu. A co z tym związane, utratę zbędnej masy ciała. To odkrycie pomogło opracować technologię wykorzystywaną w medycynie estetycznej, zwaną kriolipolizą.
Specjalny aplikator zostaje przyłożony do obszaru, z którego chcemy pozbyć się tkanki tłuszczowej lub doprowadzić do jego wysmuklenia, następnie urządzenie zasysa tkankę i dokonuje jej ochłodzenia. Dzięki aplikatorowi zostaje pobrane ciepło z komórek tłuszczowych w sposób selektywny i kontrolowany. Aby osiągnąć zamierzony cel rozpadu komórek tłuszczowych stosujemy temperaturę 0 – 3 stopni C. Głównym celem zabiegu jest ochłodzenie komórek tłuszczowych, aby spowodować ich obumarcie.
Na skutek mrożenia doprowadzamy do ich rozpadu, następnie naturalnie usuwane są przez krew i limfę. Zamrożone komórki tłuszczowe stopniowo wydalane są z organizmu, dzięki czemu z tygodnia na tydzień po zabiegu grubość tkanki tłuszczowej ulega zmniejszeniu, a obszar na którym wykonywany był zabieg ulega wysmukleniu. Rezultatem jest redukcja krągłości zauważalna u większości pacjentów po 2 do 4 miesiącach po zakończonej serii zabiegowej. Przy zachowaniu zdrowego stylu życia utrata masy ciała jest trwała, podobnie jak w przypadku tradycyjnej liposukcji. Zabieg przeprowadza się w ramach kilku sesji, w zależności od obszaru zabiegowego oraz wielkości depozytów tłuszczowych. Czas trwania zabiegu zależy od grubości warstwy tkanki tłuszczowej: jeden obszar od 30 do 60 minut. Zalecany odstęp między kolejnymi zabiegami: 4 tygodni.
Po wykonanym zabiegu na danym obszarze występuje zaczerwienienie i może wystąpić drętwienie [chwilowe zaburzenie wrażliwości spowodowane działaniem niskiej temperatury] obszarów ciała poddanych zabiegowi, stan ten może się utrzymywać do kilku godzin po sesji zabiegowej. W wyjątkowych sytuacjach może pojawić się niewielki krwiak, który w ciągu kilku dni ulegnie resorpcji. Bezpośrednio po zabiegu pacjent może podjąć swą normalną aktywność z uwzględnieniem ograniczenia intensywnych ćwiczeń fizycznych przez okres od 7 do 10 dni.
Efekty po wykonaniu serii zabiegów kriolipolizy, przy zachowaniu zdrowego stylu życia są trwałe podobnie jak w przypadku tradycyjnej liposukcji. Efekt końcowy po zabiegu nie jest natychmiastowy [ trzeba czekać, aż organizm pozbędzie się uszkodzonych podczas zabiegu komórek tłuszczowych ], gdyż proces usuwania przez organizm uszkodzonych komórek tłuszczowych trwa kilka tygodni. Dla ścisłości informacji, warto zaznaczyć, że już po pierwszym zabiegu możemy zaobserwować znaczną różnicę, jednakże nie jest to ostateczny końcowy efekt. Można stracić do 25 do 40 proc. tkanki tłuszczowej z obszaru poddanego zabiegowi.
Czas trwania zabiegu jest uwarunkowany grubością tkanki tłuszczowej.
Ta strona przeznaczona jest wyłącznie dla profesjonalistów w rozumieniu Ustawy o Wyrobach Medycznych. Aby potwierdzić, że spełniasz te wymagania, kliknij przycisk “Potwierdzam”.
Przechodząc dalej, oświadczasz, że:
Posiadasz formalne wykształcenie z zakresu medycyny / ochrony zdrowia lub prowadzisz działalność w zakresie medycyny / ochrony zdrowia.
Jesteś świadomy/a, że treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla profesjonalistów.
Udostępnianie materiałów zawartych na tej stronie na stronach i w social mediach przeznaczonych dla nie-profesjonalistów jest zabronione.